Bedrijvenpagina Online

Illustratie van het concept dividendstrippen. De afbeelding toont een aandelenmarktgrafiek met een zichtbare prijsdaling na een dividenduitkering. Eurotekens (€) vallen uit een aandeelcertificaat, wat de dividenduitkering symboliseert. Twee handen zijn zichtbaar: de ene hand ontvangt het aandeel vóór de uitkering, terwijl de andere hand het snel daarna verkoopt. De achtergrond bevat subtiele financiële en marktsymbolen om het thema te versterken.
Wat is dividendstrippen?

Dividendstrippen is een belastingtechniek waarbij aandelen worden verhandeld rond de dividenduitkering, om belastingvoordelen te benutten. Het is vooral interessant voor partijen die het recht hebben om dividendbelasting terug te vorderen.

Hoe werkt dividendstrippen?

  1. Dividendaankondiging: Bedrijven kondigen aan dat ze dividend gaan uitkeren aan hun aandeelhouders. Dit gebeurt op een zogenaamde “ex-dividend datum”. Aandeelhouders die het aandeel bezitten vóór deze datum hebben recht op het dividend.
  2. Transactie vóór ex-dividend datum: Voordat de ex-dividend datum bereikt is, worden aandelen verkocht door partijen die geen recht hebben om dividendbelasting terug te vragen (bijvoorbeeld particuliere beleggers of buitenlandse investeerders). Deze partijen verkopen de aandelen aan partijen die wel in staat zijn om deze belasting terug te vorderen, zoals pensioenfondsen of bepaalde buitenlandse investeerders met belastingverdragen.
  3. Dividenduitkering: De koper ontvangt het dividend en kan de dividendbelasting terugvorderen. Hierdoor vermindert de belastingdruk effectief voor deze partij.
  4. Aandelen worden teruggekocht: Na de dividenduitkering kunnen de aandelen worden terugverkocht aan de oorspronkelijke eigenaar. Dit gebeurt vaak tegen een lagere prijs, omdat de waarde van het dividend uit het aandeel is verdwenen.
  5. Belastingvoordeel: Het voordeel wordt behaald doordat de partij die het dividend ontving, minder belasting betaalt of de ingehouden belasting kan terugvorderen, wat leidt tot een netto belastingbesparing.

Waarom is dit controversieel?

Dividendstrippen wordt vaak gezien als een vorm van belastingontwijking. Het verschuiven van aandelen tussen verschillende partijen puur om belastingvoordelen te realiseren, kan de belastinginkomsten voor de overheid verminderen. In sommige landen zijn er daarom maatregelen getroffen om dividendstrippen tegen te gaan of te beperken.

Samenvattend, dividendstrippen draait om het slim verhandelen van aandelen rond dividenduitkeringen om belastingvoordelen te behalen. Het is een geavanceerde techniek die veelal door grote institutionele beleggers wordt toegepast.

Lees alle blogs