Bedrijvenpagina Online

Recordaantal faillissementen in Nederlandse industrie in 7 jaar tijd

De Nederlandse industrie beleeft opnieuw een moeilijk kwartaal, met dalende inkomsten en een recordaantal faillissementen. Volgens cijfers van het CBS zijn er in het tweede kwartaal van 2024 maar liefst 87 industriële bedrijven failliet gegaan, het hoogste aantal in zeven jaar tijd.

Sectoren in zwaar weer

Vooral de bouw, de metaalsector en de auto-industrie hebben het zwaar te verduren. De auto-industrie zag haar inkomsten met maar liefst 33% dalen ten opzichte van vorig jaar. Deze negatieve trend wordt versterkt door een aanhoudend personeelstekort, problemen met de aanvoer van materialen en een afnemende vraag naar producten.

Personeelstekort grootste struikelblok

Ondernemers in de industrie wijzen het personeelstekort aan als een van de grootste obstakels voor groei. Het vinden van gekwalificeerd personeel blijkt een enorme uitdaging, wat de productiecapaciteit en innovatiekracht van bedrijven belemmert. Daarnaast worstelen ze met een gebrek aan materialen en ruimte, en zien ze dat afnemers minder interesse hebben in hun producten.

Lichtpuntje: minder bedrijven pessimistisch over winstgevendheid

Ondanks de sombere cijfers is er ook een lichtpuntje. Steeds minder bedrijven zijn negatief over hun winstgevendheid, wat zou kunnen wijzen op een voorzichtig herstel of aanpassingsvermogen binnen de sector. Het is echter nog te vroeg om te spreken van een echte ommekeer.

De weg vooruit

De Nederlandse industrie staat voor grote uitdagingen. Het aanpakken van het personeelstekort, het stimuleren van innovatie en het vinden van nieuwe markten zijn cruciaal om de sector weer op het juiste spoor te krijgen. Het is belangrijk dat bedrijven, overheid en onderwijsinstellingen samenwerken om de industrie te versterken en de concurrentiepositie te verbeteren.

Conclusie

De Nederlandse industrie bevindt zich in een moeilijke periode, met een recordaantal faillissementen en dalende inkomsten. Het personeelstekort, problemen met de aanvoer van materialen en een afnemende vraag naar producten vormen grote uitdagingen. Toch zijn er ook lichtpuntjes, zoals de afnemende negativiteit over winstgevendheid. Het is nu zaak om samen te werken aan oplossingen om de industrie te versterken en de toekomstbestendigheid te vergroten.

Bron: Nu.nl

Lees alle blogs