Bedrijvenpagina Online

Wat als Nvidia de verwachtingen niet waarmaakt?

Alle ogen zijn gericht op Nvidia (NVDA) nu beleggers met spanning uitkijken naar het winstrapport over het tweede kwartaal, dat woensdag 28 augustus wordt gepubliceerd. Hoewel Nvidia doorgaans de verwachtingen overtreft, waarschuwen experts dat een mogelijke teleurstelling verstrekkende gevolgen kan hebben voor de bredere aandelenmarkt.

Nvidia speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie dankzij hun geavanceerde halfgeleiderchips, en het bedrijf heeft tot nu toe indrukwekkende financiële resultaten geboekt. Analisten en beleggers zijn gewend geraakt aan Nvidia’s vermogen om de verwachtingen te overtreffen.

Brian Colello, een technologiestrateeg bij Morningstar, is optimistisch over Nvidia’s vooruitzichten: “Ik zou zeer verbaasd zijn als ze hun verwachtingen voor het kwartaal van juli niet waarmaken en hun prognoses voor het volgende kwartaal niet verhogen,” zegt hij.

Maar mocht het toch gebeuren dat beleggers teleurgesteld zijn in de resultaten, dan waarschuwt Colello voor mogelijk grote gevolgen: “Als de aandelen van Nvidia om welke reden dan ook zouden dalen, zullen alle AI-gerelateerde aandelen waarschijnlijk ook dalen.”

Gezien het gewicht van grote AI-bedrijven in belangrijke indices, kan een koersdaling van Nvidia een domino-effect veroorzaken op de bredere markt.

De turbulente reis van Nvidia’s aandelenkoers

De aandelenkoers van Nvidia is dit jaar al met 157% gestegen, en over de afgelopen 12 maanden zelfs met 194%. Hoewel het aandeel begin augustus wat daalde door zorgen over de economische groei en de sterke Japanse yen, heeft het de meeste van die verliezen al weer goedgemaakt. In de afgelopen week stegen de aandelen met meer dan 9%, en ze worden nu verhandeld rond $128 per stuk, wat Colello als redelijk gewaardeerd beschouwt.

Analisten blijven over het algemeen positief gestemd. In het eerste kwartaal van het huidige boekjaar (eindigend in april) behaalde Nvidia $26 miljard aan inkomsten. Volgens consensusramingen van FactSet verwachten analisten dat Nvidia de omzetverwachting van ongeveer $28 miljard voor het kwartaal dat eindigt in juli zal overtreffen.

Colello voorspelt dat Nvidia opnieuw boven verwachting zal presteren en zijn prognoses voor het komende kwartaal zal verhogen. Hij wijst op de voortdurende investeringen van cloudbedrijven zoals Microsoft (MSFT), Meta Platforms (META) en Amazon (AMZN) in AI-infrastructuur. Hij voegt toe dat Nvidia zijn inkomsten waarschijnlijk nog verder kan verhogen zodra de beperkingen in de toeleveringsketen afnemen in de komende kwartalen.

Ondertussen voorspellen analisten van Goldman Sachs opnieuw een jaar van sterke dubbele groeicijfers voor Nvidia, terwijl analisten van Bank of America de recente volatiliteit van het aandeel zien als een koopkans in plaats van een reden tot zorg op lange termijn.

Steve Sosnick, hoofdstrateeg bij Interactive Brokers, noemt Nvidia een buitengewoon bedrijf: “Ik kan me geen ander bedrijf voorstellen dat zo consistent de verwachtingen overtreft en daarna die verwachtingen telkens weer verhoogt.” Maar hij waarschuwt ook dat het moeilijk is om te geloven dat deze reeks voor altijd kan doorgaan.

Kan Nvidia’s aandeel blijven stijgen?

Volgens Colello is de grotere vraag hoe duurzaam de uitgaven aan AI op de lange termijn zullen zijn. Voorlopig, zegt hij, “zijn zowel Alphabet als Meta van mening dat het riskanter is om te weinig te investeren in AI dan te veel.” Hoewel dit op korte termijn positief kan zijn voor Nvidia, waarschuwt hij dat er een risico bestaat op een plotselinge daling van investeringen zodra bedrijven voldoende AI-GPU’s hebben aangeschaft.

Sosnick deelt deze zorgen: “De vraag is of de adoptiecyclus van AI in dit tempo kan doorgaan.” De verkoopgolf eerder in augustus suggereert dat beleggers al beginnen te twijfelen aan de duurzaamheid van de AI-markt. Technologieaandelen hadden het moeilijk, terwijl waardeaandelen en small-caps stegen.

Colello merkt op dat de AI-handel de afgelopen maand enigszins is afgenomen, omdat de markt zich zorgen maakt over de houdbaarheid van de uitgaven.

Risico’s voor beleggers in indexfondsen

Strategen waarschuwen dat niet alleen AI-bedrijven risico lopen als Nvidia teleurstelt. “Er zijn domino-effecten,” zegt Sosnick.

Tot nu toe heeft Nvidia dit jaar alleen al bijgedragen aan 4,12 procentpunten van de 17,2% rendement van de Morningstar US Market Index, volgens data van Morningstar Direct.

Sosnick legt uit dat beleggers in S&P 500 indexfondsen misschien denken dat ze een breed gespreide portefeuille hebben, maar dat de acht zwaarst gewogen AI-bedrijven (Nvidia, Amazon, Apple, Microsoft, Meta, Tesla, Alphabet en Broadcom) nu ongeveer een derde van het gewicht van die fondsen uitmaken. Hoewel er aanwijzingen zijn dat de markt zich breder verspreidt dan alleen de grote techbedrijven, blijft het concentratierisico bestaan.

Dit betekent dat als de AI-handel zou afzwakken door tegenvallende resultaten van Nvidia, beleggers de gevolgen in hun hele portefeuille kunnen voelen. “Nvidia heeft zo’n prominente positie in de gedachten van beleggers,” zegt Sosnick. Als het bedrijf bij beleggers twijfel zaait over de toekomst van AI, “zou dat zeer sterke gevolgen kunnen hebben.”

Lees alle blogs